Vegan gember-pepernoten

Heerlijke lekkernij na het ontbijt bij de koffie of de thee

PORTIES

Ca. 90 pepernoten (3×30)

VOORBEREIDING

30 minuten

BEREIDINGSTIJD

20 + 10 minuten

VOEDINGSWAARDE

Per 3 pepernoten:

Calorieën 93

Eiwitten 1,2 g

Koolhydraten 14,7 g

Vetten 4,2 g

Vezels 1 g

IDEAAL VOOR

Bij de koffie

Tussendoor

 

100% vegetarisch / vegan

Vegan gember-pepernoten

Krokante kruidnoten met pittige stukjes gember

Door Madelon

Sinterklaas is weer in het land. Een heerlijke Hollandse traditie die hier elk jaar met veel plezier, creativiteit en gezelligheid wordt gevierd. Eén van die tradities is zelf pepernoten bakken, of eigenlijk moet ik zeggen kruidnoten. Want officieel zijn pepernoten die taaie brokjes die naar anijs smaken.

Zo traditioneel als we zijn, zo veranderlijk ook. Want zwarte Piet is niet meer zwart en onze pepernoten bevatten geen melk, ei of boter meer. Iedereen, alle grote mensen, kinderen en dieren, blij!

Logeer je bij ons in de Sinterklaasperiode? Wie weet vind je deze pepernoten in je schoen, onder je kussen of gewoon bij de koffie na het ontbijt.

 

Ingrediënten

  • 125 g zelfrijzend bakmeel
  • 125 g volkoren tarwemeel
  • 2 tl bakpoeder
  • 1 mespunt zout
  • ½ mespunt gemalen vanille (Ekoplaza)
  • 100 g basterdsuiker (witte of lichtbruine)
  • 50 g lijnzaad
  • 50 g amandelmeel
  • 15 g koekkruiden
  • 100 g plantenmargarine
  • 12 bolletjes stemgember (op siroop)
  • 4 el gembersiroop (60 g)

Precisiewerkje 

Ik houd ervan als elke pepernoot even groot en knapperig is. Daarom weeg ik het gewicht per pepernoot af op de weegschaal. De makkelijkste manier hiervoor is de mengkom met deeg op de keukenweegschaal plaatsen en deze met de tarraknop resetten op 0. Daarna pluk je er steeds een stukje van 8 gram vanaf.

Kleverige boel

Blijft het deeg te veel aan je handen plakken tijdens het balletjes draaien? Zet een bakje met kokos- of zonnebloemolie op het aanrecht. Smeer je handen daar af toe mee in om te voorkomen dat de balletjes aan je handen kleven.

 

Invriezen

Als ik van al het deeg in één keer pepernoten bak, eet ik er veel te veel van. Maar om nou elke keer helemaal opnieuw te beginnen, vind ik te veel werk. Daarom maak ik deze grote hoeveelheid pepernotendeeg. Deze deel ik dan in drieën. Twee delen wikkel ik in folie en vries ik in. Of ik draai er direct balletjes van. Die ontdooien sneller en daarna hoef ik ze alleen nog op de bakplaat te gooien om ze te bakken. 

  • Eiwitten 6% 6%
  • Koolhydraten 63% 63%
  • Vetten 41% 41%

ZO MAAK IK DEZE VEGAN GEMBER-PEPERNOTEN

Stap 1

Plantaardige boter op kamertemperatuur brengen. Oven voorverwarmen op 180 °C. De bakplaat bekleden met bakpapier. In een mengkom alle droge ingrediënten mengen.

Stap 2

De bolletjes gember in hele kleine stukjes snijden en/of hakken. Samen met 4 eetlepels gembersiroop uit de pot toevoegen aan de mengkom. Alle overige ingrediënten in de mengkom erbij doen en kneden tot een gelijkmatig deeg.

Stap 3

Als het deeg te zacht is, even in de koelkast laten afkoelen. De mengkom met pepernotendeeg op een keukenweegschaal zetten. Er steeds stukjes van 8 gram af plukken en er bolletjes van draaien. Deze met kracht op de bakplaat gooien zodat ze aan de onderkant een beetje plat worden.

Stap 4

De pepernoten in het midden van de oven bakken, zo’n 15 à 20 minuten, tot ze mooi bruin (niet te donker) zijn. Daarna de temperatuur van de oven terugdraaien naar 100 °C en de pepernoten nog 10 minuten in de oven laten staan. Goed in de gaten houden. Als ze eenmaal gaar zijn verbranden ze snel.

Stap 5

Buiten de oven volledig laten afkoelen. Daarna in trommel bewaren, of er direct schoentjes mee vullen of ze door de kamer strooien!

MEER RECEPTEN

Crunchy vegan granola

Baked Bread